پلي استيرن انبساطي كه در ايران به پلاستوفوم يا يونوليت معروف است يك ماده سفيد متخلخل بوده كه از فرآيند پتروشيمي تهيه مي شود. در اين مقاله كوتاه به معرفي يونوليت و ويژگي هاي آن مي پردازيم.
يونوليت چيست؟
يونوليت در واقع با نام علمي پلي استرن شناخته مي شود و يك ماده سفيد متخلخل است كه از فرآيندهاي پتروشيمي به وجود مي آيد، خواص و ويژگي هايي چون وزن پايين، مقاومت صوتي و حرارتي بالا باعث شده است كه يونوليت جايگزيني مناسب براي مواد ساختماني سنتي چون سفال و بلوك در معماري امروز باشد.
حمل و نقل آسان، كاربري و نصب ساده و سريع و همچنين مقاومت بالاي يونوليت و البته مقرون به صرفه بودن آن باعث شده است كه جايگاه ويژه در صنعت ساختمان سازي و عايق بندي داشته باشد.
دانسيته يا چگالي يونوليت
يونوليت را پس از طي كردن مراحل توليد به صورت ورقه در مي آورند، همانطور كه گفتيم ويژگي هاي منحصر به فرد يونوليت باعث شده است كه از آن در صنايع مختلفي استفاده شود، از جمله مشخصه هاي يونوليت بايد به دانسيته اشاره كرد كه عامل اصلي رده بندي ورقه هاي يونوليتي است.
در واقع دسته بندي ورق هاي يونوليتي بر اساس ميزان فشردگي آنها صورت ميگيرد به اين ميزان فشردگي در اصطلاح دانسيته گفته مي شود، ورق هاي يونوليتي كاربردي در صنايع ساختمان سازي يا عايق كاري داراي ابعاد استاندارد 100*200*50 سانتي متر هستند.
مزاياي استفاده از يونوليت در صنعت
ويژگي هاي منحصر به فرد اين متريال صنعتي باعث شده است كه يونوليت در صنايع مختلفي كاربرد داشته باشد، از جمله ويژگي هاي يونوليت مي توان به موارد زير اشاره داشت:
– وزن سبك
– مقاومت در برابر رطوبت
– عايق حرارتي
– طول عمر و دوام بالا
– قابليت بازيافت
– امكان لمينيت شدن با استفاده از رزين اپوكسي
– خاصيت شكل پذيري در اندازه هاي مختلف
– حمل و نقل آسان
– ضد ضربه
– مقاومت بالا در برابر فشار
– امكان چاپ و برچسب گذاري بر روي آن
– در اين ماده هيچ واكنش شيميايي ايجاد نمي شود
– ضد نفوذ حشرات موزي
– ضد آب بودن ( يونوليت به دليل دارا بودن ساختار سلولي فشرده آب كمي را جذب مي كند، به همين دليل پوسيده نشده و از ايجاد پوسيدگي در بافت هاي مجاور نيز پيشگيري مي كند)
كاربردهاي يونوليت
همانطور كه اشاره كرديم يونوليت يك عايق مناسب براي صدا، رطوبت و گرما است، اين سازه پليمري غالبا به رنگ سفيد ديده مي شود، از آن به دليل ويژگي ها و خواصي كه دارد در بسته بندي ابزارهاي الكترونيكي و برقي، عايق بندي، تبليغات و بسياري موارد ديگر استفاده مي شود.
يونوليت را مي توان در ابعاد و وزن هاي حجمي مختلفي به صورت ريز يا درشت و به شكل بلوك ، گرانول و ورق ارائه كرد.
از جمله كاربردهاي يونوليت استفاده از آن در صنعت ساختمان سازي است كه به كاهش مصرف آهن، افزايش مقاومت سازه در برابر زلزله، كاهش حجم بتن مصرفي، عايقبندي بنا در برابر صدا و گرما منجر مي شود.
همچنين كاربردهاي ديگري براي يونوليت در دكوراسيون و فضاسازي هاي موقت، ساخت ماكت، تابلو اعلانات، ساخت سردخانه و يخچال هاي مسافرتي و در نهايت در ساختمان سازي يعني بكار گيري يونوليت سقفي، يونوليت ساختماني و ديواري نيز تعريف شده است.
ساير كاربردهاي يونوليت به شرح زير است:
– عايق حرارتي و صوتي
– وزن سبك و كاربري آسان در صنايع مختلف
– جايگزيني مناسب براي برخي مصالح ساختماني
– استفاده در صنايع بسته بندي و عايق كار
– استفاده به عنوان هسته فوم در تخته هاي اسفنجي
– مورد استفاده در سيستم هاي عايق پنل به دليل سبكي، مقاومت بالا و خاصيت غير سازه اي
– استافده در ساخت نما، ديوار، سقف و كف ساختمان
– يك انتخاب مناسب براي پر كردن فضا در ساخت و سازه هاي
– استفاده در ساخت ماكت به دليل قيمت مناسب و وزن
– استفاده در توليد بلوك هاي پلاستوفوم سقفي
معايب استفاده از يونوليت
اگر قصد استفاده از يونوليت را داريد بهتر است با معايب آن نيز آشنا باشيد تا انتخاب بهتري داشته باشيد.
– عدم مقاومت در برابر حلال هاي آلي
– امكان آسيب رساني به لايه ازن در صورت استفاده از كلروفلوروكربن در آن
– قابليت اشتعال در صورت رنگ آميزي با رنگ هاي روغني
قيمت يونوليت
قيمت گذاري يونوليت به عوامل مختلفي چون نوع آن، دانسيته و حجم مورد نظر خواهد داشت، هرچه دانسيته ورقه هاي يونوليتي بيشتر باشد قيمت بالاتري خواهد داشت.
سخن پاياني
همانطور كه در مقاله اشاره شد يونوليت يك ماده سبك و مقرون به صرفه در استفاده در صنايع مختلف از جمله بسته بندي، عايق كاري، دكوراسيون و راه و ساختمان است، يونوليت هاي مصرفي در صنعت ساختمان سازي از ويژگي هاي خاصي برخوردار بوده و انواع مختلفي دارند كه از آن ميان مي توان به يونوليت فشرده، يونوليت سفقي، يونوليت ديواري و يونوليت تيرچه كروميت اشاره كرد كه هركدام ويژگي ها و كاربردهاي متنوعي دارند. بهتر است كه يونوليت را از مراكز معتبر صنعتي تهيه كنيد تا از كيفيت و مقاومت آن اطمينان حاصل كنيد.