يونوليت را با نام اصلي يونوليت پلي ساكاريد در صنايع مختلف مي شناسند، پلاستوفوم نيز نام ديگري است كه يونوليت در صنايع دارد، از يونوليت به عنوان عايق صدا، رطوبت و گرما استفاده مي شود و نوعي پليمر سفيد رنگ است كه كاربرد مختلفي در صنايع متفاوت دارد.
يونوليت چيست؟
يونوليت يك ماده متخلل داراي وزن حجمي متفاوت است كه به شكل بلوك، گرانول و ورقه در صنايع مختلف مورد استفاده قرار ميگيرد. نام اصلي اين ماده پلي استيرن انبساطي است كه با علامت اختصاري EPS نيز شناخته مي شود. يونوليت يك ماده پليمري است كه از فرآيندهاي پتروشيمي به وجود مي آيد و بسته به كاربردي كه دارد در اشكال مختلف تهيه و توليد مي شود. در واقع يونوليت را از ريختن مواد پلي استايرن داخل قالب ها و منبسط شدن آنها بدست مي آورند.
منظور از دانسيته يا چگالي يونوليت چيست؟
يونوليت بعد از طي مراحل توليد به ورق تبديل مي شود، ويژگي هاي منحصر به فرد يونوليت آن را براي استفاده در صنايع مختلف يك گزينه ايده آل مي سازد، يكي از اين ويژگي ها دانسيته است كه در حقيقت مقياس رده بندي ورقه هاي يونوليتي است، اين دسته بندي بر اساس ميزان فشردگي يونوليت ها انجام ميگيرد، كه به اين مقياس دانسيته گفته مي شود، منظور از يك ورق يونوليت يك بلوك يونوليتي به ابعاد 100*200*50 سانتي متر است.
كاربرد يونوليت
همانطور كه اشاره كرديم از يونوليت در صنايع مختلفي استفاده مي شود از جمله در بسته بندي ابزارهاي الكترونيكي و برقي، عايق بندي ساختمان و محيط هاي مختلف، تبليغات و … . مهمترين كاربرد يونوليت استفاده از آن به عنوان مصالح ساختماني است، براي عايق كردن سفال ها از يونوليت استفاده شده و سفال فوم دار تهيه مي كنند، ضمن اين كه از آن به عنوان عايق گرما، صدا و حرارت نيز استفاده مي شود.
استفاده از يونوليت در صنايع ساخت و ساز
از آنجايي كه يونوليت از نظر ماهيت بي اثر است، هيچ واكنش شيميايي به دنبال ندارد، آفات مختلف در آن تاثيري نداشته و بهترين متريال براي استفاده به عنوان بخشي از مصالح ساختماني است، يونوليت آب كمي جذب ميكند، متراكم و سبك است و به همين دليل جايگزين خوبي براي مصالح سنگين ساختماني است و در نهايت وزن سازه هاي بزرگ را به شكل چشمگيري كاهش مي بخشد.
استحكام، دوام بالا و قدرت يونوليت باعث مي شود كه بتوان از آن به عنوان سيستم هاي عايق پنل براي نما، ديوار، سقف و كف استفاده كرد، همچنين به عنوان يك ماده شناور در ساخت پنتون ها از يونوليت ر ساخت و سازهاي راه و راه آهن نيز استفاده ميشود.
استفاده از يونوليت در صنايع بسته بندي
يونوليت داراي ماهيتي متراكم و سبك است و به همين دليل هم در حمل نقل وسايل شكننده اي چون انواع نوشيدني، مواد شيميايي، تجهيزات الكترونيك و برقي و محصولات دارويي حساس از اين ماده به وفور مورد استفاده قرا ميگيرد.
استفاده از يونوليت در هنر و صنعت
به دليل وزن سبك و مقاومت بالا استفاده از يونوليت به عنوان قالب براي مجسمه سازي، ساخت اسلايدرها، ماكت ها و تخته هاي سوراخ دار نيز رايج است، در حالت كلي بايد گفت كه يونوليت يك ماده چند كاربري است كه ميتوان از آن در صنايع مختلف استفاده كرد. به طور مثال در صنايع باغباني و گلكاري از يونوليت به منظور سبك كردن خاك و براي هوادهي خاك گلدان يا باغچه استفاده مي شود.
مزاياي استفاده از يونوليت در صنايع مختلف
– عايق حرارتي
– مقاومت بالا در مقابل رطوبت
– دوام و استحكام بالا
– دارا بودن قابليت بازيافت و دوستدار محيط زيست
– فشرده سازي و انعطاف در تغيير شكل و اندازه
– سبك و قابل حمل
– ضد ضربه
– مقاومت در برابر فشار
– خاصيت رنگ پذيري
– استفاده به عنوان مصالح ساختماني ضد زلزله
نقاط ضعف يونوليت
البته استفاده از يونوليت داراي معايبي نيز هست كه دانستن آنها نقش مهمي در يك انتخاب آگاهانه خواهد داشت، معايب استفاده از يونوليت در صنايع متفاوت به اين شرح است:
– عدم مقاومت در برابر حلالهاي آلي
– نميتوان از يونوليت در تركيبات با فويلهاي عايق MPVC استفاده كرد
– يونوليت هاي ساخته شده از كلروفلوركربن به لايه ازن آسيب مي رسانند.
– قابليت اشتعال در صورت مجاورت با رنگ روغني
سخن پاياني
يونوليت از جمله متريال هاي كاربردي و مقرون به صرفه از نظر اقتصادي در صنايع مختلف است، به همين دليل هم توجه زيادي به اين ماده پليمري شده و انواع مختلف آن با توجه به كاربردهاي گسترده اي كه دارند انتخاب مي شود. استفاده از يونوليت در صنايع ساختماني به دليل حمل و نقل آسان، سبك بودن وزن، عايق مناسب گرما، رطوبت و صدا و همچنين صرفه اقتصادي بسيار مورد توجه واقع شده است، به ويژه در مناطق زلزله خيز كشور كه وزن سازه اهميت بيشتري پيدا مي كند استفاده از يونوليت در ساخت و ساز يك الزام محسوب مي شود و بايد حتما رعايت شود.